• Haal en breng service
  • De nummer 1 Aixam Dealer
  • Totaal ontzorgd
Onze vestigingen Melick Beek

Zelf uw banden controleren 

Bandenspanning en profiel

De banden van uw brommobiel zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid en de wegligging van uw brommobiel. Een te lage bandenspanning kan een hoger brandstofverbruik tot gevolg hebben. De profieldiepte van uw banden zorgen ervoor dat de regen op de juiste manier wordt afgevoerd.

Hieronder leert u hoe u uw bandenspanning en profiel van uw brommobiel controleert. 

Bandenspanning en profiel controleren van uw brommobiel

Hier kunt u leren hoe u de bandenspanning en profieldiepte van uw brommobiel kunt controleren. Zachte banden slijten sneller én uw brommobiel verbruikt hierdoor meer brandstof. Het is verstandig om minimaal één keer per maand uw banden te controleren.

Stap 1 Bandenspanning controleren

Voordat u uw bandenspanning gaat controleren is het belangrijk om te weten wat de juiste bandenspanning zou moeten zijn. Dit kunt u terug vinden in het instructieboekje van uw brommobiel. Ook vindt u bij tankstations vaak een lijst met de juiste bandenspanning voor uw brommobiel. Meet eerst de bandenspanning met de bandenspanningsmeter. 

Stap 2 Banden op de juiste spanning brengen

Wanneer u de bandenspanning heeft bepaald met de bandenspanningsmeter kunt u vervolgens de banden verder op de juiste spanning brengen. Vergeet niet het reservewiel ook op de juiste bandenspanning te brengen.

Stap 3 Profiel van uw banden controleren

U kunt zelf het profiel van uw banden controleren met een profieldieptemeter. Deze is verkrijgbaar via de autospeciaalzaak ( o.a. Halfords ). Bij de voorwielen is het handig om de wielen helemaal naar buiten te draaien. Zo kunt u gemakkelijk het profiel meten. Om het profiel goed te kunnen meten moet u op het loopvak het profiel meten. De wettelijke eis in Nederland is minimaal 1,6mm. De juiste profieldiepte wordt gemeten op meerdere plekken op de band.

Stap 4 Verdere controle van uw banden

Naast de bandenspanning en de profieldiepte is het belangrijk om regelmatig uw banden te controleren op inrijdingen, zoals spijkers, glas en overige schade.

Zijn uw banden aan vervanging toe? Neem dan direct contact met ons op voor het onderhoud aan uw brommobiel.

by Mediazo