• Haal en breng service
  • De nummer 1 Aixam Dealer
  • Totaal ontzorgd
Onze vestigingen Melick Beek

Olie peilen? Zo doe je dat!

Zelf uw oliepeil controleren

Het oliepeil is belangrijk voor het goed functioneren van uw (brommobiel) motor. Een te laag oliepeil kan tot motorschade leiden. Hieronder treft u een instructievideo van de ANWB aan hoe u de olie van uw (brommobiel) of auto zelf kunt peilen en bijvullen.

Onder de video staan de stappen nog eens voor u op een rijtje uitgelegd. 

Olie peilen en bijvullen bij een brommobiel

Hier kunt u leren hoe u de olie van uw brommobiel kunt peilen en zonodig bijvullen.

Stap 1 Open de motorkap

Om het oliepeil te controleren opent u eerst de motorkap. In het instructieboekje van uw brommobiel kunt u lezen waar de ontgrendeling van uw motorkap zit. Zorg dat uw brommobiel 'vlak' staat om het oliepeil te controleren. Eén wiel op de stoep betekent een foutieve meting van het oliepeil. Wij adviseren u het oliepeil te controleren bij een koude motor. Dit betekent dat uw brommobiel ongeveer 12 uur heeft stil gestaan. Als dit niet mogelijk is dan adviseren wij u om de brommobiel eerst 15 minuten te laten stil staan met een uitgeschakelde motor. 

Stap 2 Peilstok gebruiken

In het instructieboekje kunt u nalezen waar de oliepeilstok zich bevindt in uw brommobiel. Meestal herkent u de oliepeilstok aan een opvallende kleur. Haal de peilstok eruit en veeg met een papieren doekje eerst schoon. Steek de oliepeilstok terug en zorg ervoor dat deze helemaal tegen de aanslag zit. U kunt vervolgens de oliepeilstok er weer uithalen en het oliepeil aflezen. Wanneer het oliepeil onder het aangegeven minimum zit dan is het verstandig om uw oliepeil (te laten ) bijvullen. In het instructieboekje van uw brommobiel staat aangegeven welke olie u dient te gebruiken.

Stap 3 Bijvullen van olie

Op elke oliefles staan specificaties. Deze kunt u vervolgens vergelijken met de specificaties uit het instructieboekje. Bent u bang om te morsen? Gebruik dan een trechter. Als er olie komt op de motor kan deze gaan roken, of in het ergste geval zelfs vlam vatten. Vul eerst een halve liter bij en peil vervolgens weer het oliepeil volgens stap 2. Is het oliepeil nog onvoldoende, vul dan weer een halve liter olie bij en controleer vervolgens opnieuw.

Bent u niet zeker van uw zaak? Kom dan langs in onze werkplaats en laat uw olie peilen door één van onze vakkundige monteurs.

by Mediazo